ΕΛ EN AL

Ιωάννινα

Η πόλη των θρύλων και των παραδόσεων, τα Ιωάννινα, αποτελούν μια περιοχή που κάθε επισκέπτης, ακόμη και αν έρχεται για πολλοστή φορά, νιώθει έντονη την ανάγκη να την εξερευνήσει.

Με πλούσια ιστορία που ξεκινά από την Παλαιολιθική Εποχή (πριν 38.000 χρόνια), τα Ιωάννινα αποτέλεσαν το σημαντικότερο κομμάτι του βασιλείου του Πύρρου, ενώ σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες η πόλη, όπως την ξέρουμε σήμερα, ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα από το Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Τα Ιωάννινα έγιναν ένα ιδιαίτερα σημαντικό οικονομικό κέντρο την Οθωμανική περίοδο και ιδιαίτερα τα χρόνια του Αλή Πασά. Αποτελούν, δε, μια από τις λίγες πόλεις σε όλη την Ελλάδα με τέτοιο πλήθος Οθωμανικών μνημείων, δείγμα της πολυπολιτισμικότητας που τα διακατέχει.

Τα Ιωάννινα υπήρξαν πολυπολιτισμική επικράτεια, με κυρίαρχο το χριστιανικό, το ισλαμικό και το εβραϊκό στοιχείο. Αυτή η συνύπαρξη έχει αφήσει έντονες μνήμες και καταγραφές στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η Στοά Λούλη είναι ένα από τα σημεία στα οποία οι τρεις κοινότητες συνεργάστηκαν και προόδευσαν. Η στοά αρχικά λειτουργούσε ως χάνι, για να μετατραπεί κατόπιν σε εμπορικό κέντρο μεγάλης σημασίας για όλη την Ήπειρο. Οι διαδρομές μέσα την πόλη, τα πολλά αξιοθέατα και τα μουσεία, προσφέρουν την αίσθηση μιας άλλης εποχής, γεμάτης μυστικά και θρύλους. Θαυμαστά κτίρια, όπως η Οικία Χουσείν Ματέι, το Οθωμανικό Τέμενος του Βελή Πασά και ολόκληρο το ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων αποτελούν μοναδικά αξιοθέατα.

Πλέον, στον 21ο αιώνα τα Ιωάννινα έχουν τη δυναμική και τις προϋποθέσεις να γίνουν και πάλι ένα πολύ σημαντικό οικονομικό και όχι μόνο κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, που το από 2017 θα φιλοξενήσει τις πρώτες διεθνείς πτήσεις, καθώς και του Ακτίου, που ήδη είναι διεθνές, η Εγνατία Οδός και η Ιόνια Οδός, μαζί με το διαρκώς ανερχόμενο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας αναμένεται δώσουν στην περιοχή ακόμη μεγαλύτερη οικονομική, τουριστική και πολιτιστική ώθηση. 

Αποδράσεις

Η Ήπειρος είναι ο κατ’ εξοχήν παράδεισος του φυσιολάτρη. Ξεκινώντας από τα Ιωάννινα σε είκοσι λεπτά βρίσκεστε στο Μέτσοβο, σε πενήντα λεπτά στα παραδοσιακά Ζαγοροχώρια ή στα Τζουμέρκα ή στην Τύμφη για μια πρωτόγνωρη ορειβασία στο όρος Γκαμήλα.

Η μοναδική εμπειρία rafting & canyoning στον Άραχθο και τον Καλαρρύτικο θα σας μείνουν αξέχαστες όπως επίσης συγκλονιστική διαδρομή της χαράδρας του Βίκου.

Για όσους αγαπούν το υγρό στοιχείο, μπορείτε να κάνετε βουτιές στις Οβίρες Ρογκοβού ή να κάνετε μπάνιο στις φυσικές κολυμπήθρες μεταξύ Μεγάλου και Μικρού Πάπιγκου.

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στη Ζίτσα και το χωριό Λίθινο με το Θεογέφυρο, ένα φυσικό γεφύρι πάνω από τα νερά του Καλαμά, όπως και τη Δωδώνη με το σημαντικό Αρχαιολογικό χώρο προστατευόμενο από την UNESCO και τα ενδιαφέροντα γύρω χωριά.

Αξιόλογες εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή είναι προς την Κόνιτσα και τα Μαστοροχώρια, το Πωγώνι και το Μπουραζάνι, τη Μονή Μολυβδοσκέπαστης, τα κοντινά Κατσανοχώρια αλλά και τα γειτονικά και διαρκώς ανερχόμενα Τζουμέρκα με το μεγαλειώδες Σπήλαιο της “Ανεμότρυπας”.

Δραστηριότητες

Η γαστρονομική πανδαισία των Ιωαννίνων είναι υψηλών απαιτήσεων. Τα ηπειρώτικα βουνά προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα βοτάνων & μυρωδικών, που αρτύζουν τις εκλεκτές πρώτες ύλες. Τα ψάρια της λίμνης, όπως τα χέλια και οι πέστροφες, αποτελούν, μαζί με τα ιδιαίτερα βατραχοπόδαρα, το σήμα κατατεθέν της γιαννιώτικης κουζίνας.

Τα παραδοσιακά γλυκά των Ιωαννίνων είναι ξακουστά σε όλη την Ελλάδα. Το περίφημο σκερ μπουρέκ, που σημαίνει ζαχαρένια πίτα, ο εξαιρετικός μπακλαβάς και τα υπόλοιπα γλυκά του ταψιού είναι μερικές μόνο από τις γεύσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Ένα εντελώς πρωτότυπο προϊόν, που δεν μπορείτε να το βρείτε πουθενά αλλού παρά μόνον στα Ιωάννινα, είναι τα ηδύποτα χωρίς αλκοόλ. Πρόκειται για εντελώς ξεχωριστά λικέρ, που προκύπτουν από την ανάμειξη βιολογικού όξου με νέκταρ, βότανα και αρώματα φρούτων. Απολαύστε τα με τριμμένο πάγο.

Στα παραδοσιακά καφενεία της πόλης μπορείτε να δοκιμάσετε τα μοναδικά «σερμπέτια», γλυκά κρασιά με αρώματα φρούτων και λουλουδιών.

Awards

Best Lifestyle City Hotel

Αγαπητοί φίλοι,

Στα Greek Hospitality Awards 2019, το SAZ City Life βραβεύτηκε με το χρυσό στην κατηγορία Best Greek Lifestyle City Hotel!

Σας ευχαριστούμε όλους για την υποστήριξή σας.

Best Hotel Lighting

Στα Hotel Design Awards 2017, το SAZ City Life βραβεύτηκε στην κατηγορία Best Hotel Lighting!